Fűszeres sajtkészítés házilag

Már régen barátkozom a gondolattal, hogy házi sajt készítésébe vágjak. Elég sokat böngészgettem a netet sajt receptek után, és az alábbi következtetésre jutottam: senki ne gondolja, hogy trappistát - azért trappista, mert Magyarországon ez a legnépszerűbb - egyszerű készíteni, pontos hőmérsékletek, oltó, érlelés, megfelelő eszközök stb kell, hozzá. Így én nem is estem neki. Részemről a gyors megoldásokat preferálom, egyenlőre egy "trapistányi" elhívatottság nincs bennem, de az alábbi képen látható sajt elkészítéséhez való igen :-)



Számtalan, jobbnál jobb friss sajt receptet találtam szerte az interneten, az én variációm ezek egyvelege lett.
Ez a módszer nem egy bonyolult eljárás, így bátran ajánlom mindenkinek, hogy kísérletezzen vele.

Hozzávalók:
- két liter tej, 3,5%-os vagy házi
- 2-3 citrom leve
- fűszerek, ízlés szerint

Elkészítés:
- A tejet forraljátok fel egy megfelelő méretű lábosban, vigyázzatok, hogy ne égjen oda az alja. Erre két megoldás is van: használjatok dupla-falút, vagy öblítsétek át vízzel egy kicsit mielőtt beleöntitek a tejet. Az utóbbi lehet, hogy városi legenda, én Anyukámtól tanultam, és eddig működött.

- ha felforrt a tej (habzik) evőkanállal tegyétek bele a citromlevét, közben kevergessétek. Lehet, hogy nem kell az összes, ha jól összekapja a tejet, azaz a fehérje elválik a savótól akkor jó. Kicsit hadjátok állni, miután beletettétek a citrom levét, szerintem 3-5 perc elég.

- egy szűrőkanállal szedjétek ki belőle a fehérjét - ez az az túrószerű valami ami úszkál a savóban, vagy szűrjétek le egy textilpelenkán (gyerekesek előnyben) keresztül, és tegyétek egy keverőtálba

A leszűrt fehérje

- adjátok hozzá az apróra vágott fűszereket, nálam most snidling, petrezselyem és némi bazsalikom került bele az erkélyről, egy gerezd zúzott magyar fokhagyma és só, de végtelen a lehetőségek száma.

Az összezúzott fokhagymát ....


... és az aprított zöld fűszereket a tej forralása közben kényelmen elkészítheted

- az összekevert fehérjés fűszeres cuccot tegyétek vissza a korábban használt textilpelenkába (vékony konyharuha is megteszi), kötözzétek össze, és akasszátok fel, hogy a maradék savó kicsepegjen belőle. Kicsit meg is nyomkodhatjátok nyugodtan. Ha gondoljátok és van hozzá valami célszerszám, akkor préselhetitek is. Én simán egy műanyag szitába tettem, rátettem egy kisebb lábost félig megtöltve vízzel és kész.

Hát nagyjából ennyi, egy könnyen vágható, nem morzsolódó sajt lett a végeredmény. 2 liter tejből körülbelül 20 deka lett, és nagyon finom.  Ez nem egy érlelt sajt, így sokáig ne tartogassátok, de ekkora mennyiség elfogyasztása nem lesz gond :-)

Jó étvágyat hozzá!
Ínycsiklandozó finomság: fűszeres sajt házilag





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...