Tárkony télen nyáron!

A tárkony egy igazán érdekes növény: közeli rokonságban van az őszirózsával és az ürömmel is, de nem a virágaiért termesztik, sőt nem is allergénként ismert, hanem elsősorban fűszer és gyógynövényként tartják számon.

Májusban a legaromásabbak a hajtások, szerintem.

Állítólag Erdélyből került Magyarországra, de itteni felhasználását tekintve szegény tárkony gyakorlatilag a tárkonyos csirkeraguleves (vagy marha) készítésére redukálódott, ami nem baj, mert ez nagyon-nagyon finom, de ettől azért több mindent lehet hozni belőle.
- Egyrészt felejtésbe merült, hogy remek hatással van a teája a vesére és az epére, na meg étvágyfokozó hatású, így aki éppen szeretne megszabadulni néhány kilótól, az ne feltétlenül fogyassza.
- Másrészt a gasztronómiában nagyon jó kísérője egy rakat ételnek. Sok mindent próbáltunk ízesíteni vele, elsősorban bárányból készült ételek mellett használjuk, de csak visszafogottan, hogy ne nyomja el az ízeket. Zöldbab és burgonyafőzelékbe mindig megy egy csipet, és ecet helyett szoktunk savanyítani vele ételeket. Sokan esküsznek rá, hogy nagyon jó ízesítője savanyúságoknak, próbáljátok ki, nekem nem jött be az ott produkált ízvilága :-(

Tegyétek a kertbe! Évelő, a mi kertünkben évek óta jól érzi magát, különös gondoskodást nem igényel de a vizet szereti. Ha ipari mértetekben használjátok - azért ez karakteres íze miatt ritka, akkor virágzás előtt vágjátok vissza, hogy újabb hajtásokra ösztökéljétek a növényt, ha nem kell sok, akkor szép virágaival fog gyönyörködtetni. Télen a növény lefagy, de tavasszal újult erővel indul neki a fejlődésnek, és évről évre nagyobb lesz, így időnként vágjátok ki a felét, és örvendeztessétek meg vele barátaitokat, és adjatok a szomszédoknak is.

Több módon lehet tartósítani, eltenni.

1. Vágjátok le a friss hajtásokat, majd egy árnyékos és szellős helyen szárítsátok meg. Miután megszáradt a szárról szedjétek le a leveleket, és egy papírzacskóban vagy szövettarisznyában/zsákban tegyétek el egy száraz helyre. Ez a módszer leginkább tea főzésre való.

2. Vágjátok le a friss hajtásokat és kicsit mossátok le. Itassátok le róla a vizet, szedjétek le a leveleket a szárakról, és bezacskózva fagyasszátok le. Jó sokáig elvan, de azért egy idő után sérül az ízvilága. Ha szükség van rá, vegyétek ki a fagyasztóból a zacskót, és törjetek le annyit belőle, amennyire szükség van.

3. Én erre esküszöm, szerintem ez a legjobb módszer :-) Vágjátok le a friss hajtásokat, és mossátok le. Itassátok le a vizet róla, és tépkedjétek le a szárakról a leveleket. Vegyetek elő egy tiszta és száraz befőttes üveget. Az aljára tegyetek egy réteg tárkonylevelet, majd jól nyomkodjátok le. Majd rétegezzetek rá annyi sót, hogy befedje a leveleket. Majd mehet rá a következő réteg tárkonylevél, majd megint só, és így tovább, ameddig az üveg megtelik. A teteje sóval végződjön. Ha megvan, öntsetek rá annyi ecetet, hogy ellepje az egészet, de óvatosan, a sót ne mossa le egyből az üveg aljára. Ennyi, időtlen időkig eláll, és a tárkony aromája nagyon jól megmarad. A só és az ecet megteszi a dolgát, egyéb tartósítószerre nincs szükség.

Ha több tárkonyotok van több üveget használjatok, mi kb. 2, nagyságrendileg 2,5- 3 dl-es üveget használunk el egy évben. Mikor használjátok, figyeljetek oda a sózásra, mert a tárkony is nagyon sós lesz, így azt javaslom, hogy tegyétek be az ételbe a tárkonyt, kóstoljátok meg (ennyi só valószínűleg elég is lesz), és csak utólag sózzatok.

És ne kövessétek el azt a hibát mint én, azaz ne használjatok fém kupakokat, mert az ecet nem tesz jót neki, azaz olyan üvegekbe tegyétek amihez műanyag tető van. Erre pl a különböző por-kávék üvegei teljesen alkalmasak, légmentes lezárásra itt nincs szükség.

A kamrában a helye!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...