Rovarhotel házilag

Ha valamilyen szinten idegenkedsz a szelvényezett testű, mindenféle csáppal, rágóval, sok lábbal és esetleg szárnyakkal rendelkező izgő-mozgó ismeretlen mászkáló iszonytató izéktől, akkor most kattints a jobb felső sarokban található X gombra. Elfogadom, hogy vannak akik nem szeretik a rovarokat, és ez így is van rendjén :-) 

 
 Ha még itt vagy, akkor íme, itt van néhány fontos infó róluk:
- ők képviselik a legnagyobb szeletet az állatvilágban, több mint egymillió ismert fajuk van, és még folyamatosan találnak újabbakat (Magyarországon kb. 27 ezer fajuk ismert)
- már a devon korszakban megjelentek, azaz több mint 416 millió éve léteznek, az ember evolúciója csak jóval később kezdődött
- a rovarok igenis hasznosak! A természet nem ismer "haszontalan" szót, ott minden fajra szükség van, különben nem lennének.
- igen fontos szerepük van a biológiai védekezésben. Csak néhány közismert példa, a teljesség igénye nélkül: Futrinka - megeszi a meztelencsigákat, meg pl a legyek petéit is; Zengőlény - lárvái tetveket esznek; Fátyolka - az ő lárvái is megeszik a tetveket; Méhek, darazsak - beporozzák a növényeket; Katicabogár - ő is sok levéltetvet elpusztít.

Nem tudok hirtelen több indokot, de hidd el, nem fogod megbánni, ha kicsit segítesz nekik. A rovarhotel nagyon egyszerűen elkészíthető, bármilyen természetes anyagot felhasználhatsz hozzá, keress rá az interneten,  rengeteg remek ötletet fogsz találni.

Az alábbi csak egy a sok közül.

Hozzávalók: egy láda (ez valamikor lőszeres volt, apósom pincéjében találtam); fakéreg; összevágott dísznád; drótháló, ha nincs akkor drót vagy egy két keresztben rögzített deszka is megteszi; néhány lyukacsos tégla; valami tető, amivel befedheted

Elkészítés: 

- A ládát megrakod a fakéreggel és a dísznád darabkákkal, a fakérgeket szépen lemezesen tedd egymásra. Nem kell nagyon szorosan tenni, hogy azért még a rovarok is beférjenek. 

- Rögzítsd a láda tartalmát a dróthálóval, hogy ne essen ki. 

- tedd rá a tetőt, érdemes oda is rögzíteni

- keresd meg az ideális helyét. Oda tedd, ahol keveset járkálsz, azaz téged sem fog zavarni, meg te sem zavarod majd a rovarokat. 

- tegyél egymás mellé lyukacsos téglákat, majd tedd rá a ládát.


Kész is vagy, ugye milyen egyszerű?

Rovarparadicsom :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...