Fűszerkert a konyhaablakban

Ha vagy olyan szerencsés, hogy a konyhádban, vagy a közelében van ablak, és történetesen ki is fér rá néhány kaspó vagy balkonláda, akkor egy percig se gondolkozz azon, hogy mit ültess bele!

Természetesen fűszereket. És azt hogy milyen fűszereket döntsd el Te magad.

Nálam csupán egy szempont volt mérvadó a kiválasztásnál, mégpedig az. hogy milyen fűszereket használok a  leggyakrabban. Az én ablakomban egy darab 60 cm-es balkonláda van, de mivel nem egy 350 nm alapterületű lakás tulajdonosa vagyok, nem okoz gondot gyalogolni 6 métert a lakás másik végébe, ahol a terasz van, és ott elfér 7, igen HÉT darab 60 cm-es balkonláda, így mondhatni dőzsölök :-)

Nem mindenik szolgálja a gasztro céljaimat - ugye nem kell részleteznem a frissen vágott zöld fűszerek előnyeit a szárítotthoz képest, így a ládák egy része dekorációs célokat szolgál.

Nem vagyok kertész, így ismereteim nem 100%-ban megalapozottak a növények (és más) tekintetében (sem), de már 200-300 Ft-ért lehet fűszernövényeket kapni, így vállaltam a kockázatot: ha valami nem a jó helyre kerül, akkor jöhet az utánpótlás.

Az idén az alábbi összeállítások születtek.

Az árnyékos oldal. Na ez nálunk épp a konyhai munkapult előtt van, és egyszerűen fantasztikus, kinyújtom a kezem és tépem az illatos zöldeket. 4 növény kapott itt helyet.

A földjük legyen mindig kicsit nedves. Az oregánó felőli oldalt ne öntözzétek, neki elég annyi, ami a láda másik feléből átszivárog.


- metélőhagyma, vagy snidling - már 3 éves, szépen bokrosodik, sajnos nyáron ha nagyon megtépázom, akkor már csak mérsékelten nő, de az április-június hónapokban bőségesen ellát a zöld száraival.
- bazsalikom - nem tudom melyik fajta, de szép zöld levelei vannak, és nagyon finom. Két dolgot nem engedek neki: nem virágzik soha, mert mindig visszavágom, ételekbe a friss hajtások valók (szárral együtt), így az energiák ne a virágzásra menjenek, hanem a hajtásokba; nem engedem nagyra nőni, azaz folyamatosan metszem. Ha el-fásodnak az ágai, akkor az már nehezen kerülhet be az ételekbe. Sajnos nem évelő, minden évben kell utánpótlás, lehet kapni magokat, az is nagyon szépen megered, de a palánta az azonnal használható.
- oregánó vagy szurokfű - ő ugyan szereti a napot, de az árnyékos konyhaablakban is tökéletesen elvan. A reggeli (ez kb délelőtt 10 óráig kényezteti) és a délutáni szomszéd ház ablakairól visszatükröződő napfény elégnek bizonyult neki. Ő is évelő.
- metélő petrezselyem - ő több helyen is előfordul, mert sokat használjuk, de a napon is meg árnyékban is tökéletesen elvan. Szintén évelő, néha kipurcan, de utánavetek és egy két hét múlva már újra virít. Az alábbi képen sajnos még alig látható.

A napos oldal. Ez nem kérdés, minden növény szereti a napot, azaz ha a konyhaablakot sok fény éri, egyszerűbb dolgunk van.

A legjobb választás: kakukkfű + rozmaring + levendula. mind a három növény évelő, bírják a szárazságot, szépek, illatosak. Ápolásuk egyszerű: ha nagyon egymás nyakára nőnek, akkor vágjátok vissza őket, de ha rendszeresen használjátok őket főzésnél ezzel nem lesz gond. Két öntözés között a földjük száradjon ki, tavasszal a kakukkfüvet és a levendulát vágjátok vissza 2-3 cm-re. A rozmaringot nem kell visszavágni, de ő sajnos nálam még soha nem vészelte át a telet, így csak irigykedve nézem néhány ismerősömnél az akár fél méter átmérőjű bokrokat.
Rozmaring, kakukkfű és levendula - jól megvannak egymás mellett
Menta és citromfű kombó. Lehet, hogy furcsa, de nálunk ezt isszák a gyerekek (most éppen 1,5 és 3,5 évesek), ráadásul cukor nélkül. És imádják. Úgyhogy ebből még kellene egy két láda, mert mindig elfogy. Ezt a ládát gyakran locsoljátok, szeretik a vizet, és ha árnyékos helyre kerülnek, akkor se lesz bajuk, ott is jól érzik magukat.

Koktélparadicsom - metélőpetrezselyem - rukkola vagy borsmustár. Ez véletlenül született. A petrezselyem évelő, időnkét ugyan után-vetve, de  már néhány éve ott van. Tavaly volt rukkola mellette, ami elszórta a magjait, így idén is szépen burjánzik. A paradicsom úgy lett, hogy egy kertészetben szimpatikussá vált néhány palánta, és pont ott volt neki hely. Remélem jól érzik így magukat együtt.

Eper - eper - koktélparadicsom. Paradicsom már volt az erkélyen, és jól érezte magát. Eper nem volt még, de az idén sokat kaptunk ajándékba, így az is bekerült. Ez elméletileg a csüngő  folyton termő fajta, remélem jól beválik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...