Zsemlemorzsa készítése házilag

Szárad a kenyérmaradék, a sütőben
van nálunk a helye
Számos módja van a maradék kenyér, zsemle vagy kifli felhasználásának. Beáztatva lehet a fasírthoz használni, készíthetünk belőle zsemlegombócot, használhatjátok máglyarakáshoz, mákos gubához, vagy bármilyen egyéb gubához.

Ha nem akarunk szigorúan a gasztro vonalhoz ragaszkodni, akkor adhatjuk a csirkéknek vagy a tyúkoknak -  ugyan ez az élesztő miatt szerintem nem jó, így madaraknak sem adnék, de kiváló alapanyag moslékhoz, ha éppen malacokat neveltek, mi réges-régen a száraz kenyérdarabokat a nyulaknak is adtuk.

Egy gyors felmérést követően - ez azt jelenti hogy megkérdeztem 10 kollégámat, döbbenetes eredményre jutottam. Hiszitek vagy sem, az emberek 80% a pékárú maradékokat kidobja. Vannak falvak a világban, ahol hetekig nem jutnak normális élelmiszerhez, ennek tükrében az a luxus elfogadhatatlan.

Szerencsére nálunk ilyen nem fordulhat elő. Zsemle meg kifli ugyan ritka vendég a konyhánkban, de a kenyér annál inkább. Valószínűleg ez egy gyerekbetegség, de az van, hogy a kölkök nem eszik meg csak a kenyérbelet, a héja rendszeresen a tányéron marad. Nem is bosszankodunk miatta.

Lévén nincs semmilyen kenyérfaló háziállatunk, az édességet ugyan szeretjük, de ha lehet választani akkor előbb készítünk humuszt vagy padlizsánkrémet, mint mákos gubát, de a rántott cuccok nagyon csúsznak, mint pl a rántott cukkini, vagy fincsi rántott csirke is, így zsemlemorzsából sosem elég.

Na, gyanítom ettől egyszerűbb recept nem lesz ezen a blogon, ha ezt egyáltalán receptnek lehet nevezni, de így készítsetek száraz kenyér-kifli-zsemle maradékból zsemlemorzsát.

Egyből 3 módszert is adok, válasszatok tetszésetek szerint.

1, a kenyérmaradékokat vágjátok össze apróbb darabokra, és szárítsátok ki őket.

2, tegyétek be egy mozsárba, és törjétek össze
Adj neki, a mozsár bírni fogja!

3, tegyétek egy üvegbe, és használjátok mikor kell
A zsemlemorzsa száraz helyei időtlen ideig eláll...

Igen, belátom, a mozsár nem a legjobb módja az őrlésnek, de az öröm ami a gyerkőcök arcán van, amikor ezerrel büntetlenül zúzhatnak, az megfizethetetlen :-)

Alternatíva lehet egy jobbféle botmixer, vagy amit mi szoktunk még használni, a húsdaráló.

Szintén próbáljátok ki, hogy betesztek a morzsába néhány nappal a felhasználás előtt zöld fűszereket, pl rozmaring vagy kakukkfűágacskát, nagyon jó ízesített morzsátok lesz tőle.

Jó morzsázást Nektek!

1 megjegyzés:

  1. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog! outlook email login

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...