Saláta, retek, újhagyma - korai kerti örömök

Gyakran jársz piacra? szereted a zöldségespultot az üzletekben? Akkor biztosan összefut a nyál a szádban, amikor a hosszú hideg, szürke téli hónapok után, friss hazai retket, zöldhagymát vagy salátát látsz a pultokon.



Én sokszor elcsábulok, sokszor több ezer Ft-ot otthagyok a piacon primőr zöldségekre, amik aztán vagy finomak, vagy nem, na meg aztán sokba is kerülnek, így néhány éve magunk termesztjük eme finomságokat. 

Mindhárom növényben közös, hogy jól bírja a hideget, így amikor a hőmérséklet stabilan eléri a minimum 2-3 fokot, lehet vetni őket. Mivel nagyon gyorsan nőnek folyamatos nedvességre van szükségük és tápanyag dús talajra, így jól trágyázzátok meg a földjüket. Lehetőség szerint tegyétek őket fóliasátorba, vagy éjszakára takarjátok le fóliával. 

Retek
20 cm-es sortávra tegyetek 5 centiméterenként egy-egy magot. Ha találtok vegyetek drazsált magot, így vetni is könnyebb lesz, meg extra tápanyaghoz is jut a növény. Folyamatosan öntözzétek, ne engedjétek kiszáradni a növényt, március elején mehetnek a magok a földbe, 4-5 hét múlva kezdődhet a szüret. A meleg nem tesz jót neki, így nyáron ne próbálkozzatok vele, de szeptemberben ismét vessetek egy adagot, így októberben ismét arathattok. Nagy melegben a retek gumója megcsípősödik, dudvás lesz (ez az amikor szivacsos lesz a belseje), meg gyorsabban virágba megy, és akkor már a gumó élvezhetetlen. 

Saláta
Primőrként ismert, de egész évben ott lehetne az asztalon. Vessétek el magról február végén, vagy palántázzátok el március második felében. Kiválóan tűri a hideget (na nem a fagyot), kezdetben sok vizet igényel, ha már fejesedik kevesebbet adjatok neki, így tömöttebbek lesznek a fejek, de nagyon kis gyökérzettel neveli a hatalmas lombját, így földje legyen mindig kicsit nedves. A sorok távolsága min 25 cm legyen, és a soron belül is legyen min 25 cm két palánta vagy mag között. 

Zöldhagyma
Sokak kedvence a frissen szedett zöldhagyma, remek vitaminforrás a téli hónapok után. Magról is vethetitek, de én a dughagymát javasolom. 20 cm sortávolság elég neki, és a dughagymák egymástól minimum 4 cm távolságra legyenek. A dughagymákat fejjel lefelé, tegyétek 6-7 cm mélyre. Ha szára eléri az 1 centiméteres vastagságot ehetitek is. Remek kísérője az ágyásban a sárgarépa: A sárgarépa elűzi a hagymalegyet, a hagyma meg a répalegyet. Locsolni csak az elején kell, utána már nem kell túlzásba vinni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...