Bodzaszörp házilag

 Nem telhet el tavasz bodzaszörp készítése nélkül, az elkészítése rettentő egyszerű.

Hozzávalók: 30-50 bodzavirág, 3-4 citrom, 2 liter víz, 1 kg cukor


Keressetek egy jó kis bodzabokrot. A jó bodzabokor olyan, ami mellett nem halad el több száz autó naponta, de lehetőleg egy sem, szép nagy kinyílt virágai vannak, és ezek a virágok nem tetvesek. (A bodza friss hajtásai, különösen a virágok kedvelt helye a levéltetveknek, így előszeretettel meg is telepednek rajta.)

Pompás bodzabokor példány, akár 2 tenyérnyi hatalmas virágokkal


Ha megvan a bokor, szedjetek egy jó nagy maroknyi virágot róla (kb 30 virág, ha kisebbek akkor akár 50 is). A virágpor értékes része lesz a szörpnek, ez adja az aromákat és a színét, így a virágokat ne tépjétek, hanem lehetőség szerint vágjátok valamivel. A virágokat próbáljátok meg úgy elhelyezni a kosárban/szatyorban vagy amibe szeditek, hogy a virágok felfele álljanak  így kevesebb virágpor esik ki belőle.

A virágokat tegyétek egy lábosba. Nem kell megmosni őket, mert így a virágpor is oda, de úgyis por és szmogmentes helyről szedtétek is nem is kell. Öntsetek rá két liter vizet, és nyomkodjátok kicsit bele a virágokat. Vágjatok karikákra 3-4 alaposan megmosott citromot (én most limeot is tettem bele, csak azért mert volt otthon), és tegyétek az egész tetejére. Használhattok citrom helyett citrompótlót vagy citromsavat is, de abból nem tudom mennyi kell :-(

Akkor lesz jó, ha az egészet pont ellepi a víz. Ha kevés a víz, kicsit nyomkodjátok össze, ha még így sem lepi el, akkor kicsit még öntsetek rá.

Szörpnek előkészítve


Tegyétek félre egy napig. időnként keverjétek össze. Egy nap után szűrjétek le, és tegyétek hozzá a cukrot. (Elméletileg literenként egy kiló kell, de ez az én ízlésemnek sok.) 

A cukorral együtt tegyétek a tűzhelyre, és forraljátok kb 35-40 percig. Ha kész, akkor tiszta és sütőben előmelegített üvegekbe töltsétek, és tegyétek záraz dunsztba. Miután kihűlt mehet a kamrába, elméletileg időtlen időkig eláll, de biztosan előbb elfogy, mint ahogy megromlana.

Alaposan forraljátok össze az áztatás után

Az üvegeket azért kell felmelegíti, mert.
- a magas hőfok elpusztítja a baktériumokat
- ha hideg üvegbe öntjük a forró szörpöt elrepedhetnek

A száraz dunsztra én egy pokrócokkal kibélelt hűtőtáskát használok, így nagyon lassan, csak 2-3 nap alatt hűlnek ki teljesen az üvegek.


Elkészült a finom szörpike :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...