Építs odút a madaraknak!

"A" típusú madárodú
Az történik, hogy az ember egyre több helyet elvesz a természettől. Vannak ezzel elvi problémáim, meglehetősen idegesít, amikor az ezredik irodaházat építik, ahelyett, hogy egy parkot vagy közösségi kertet csinálnának helyette, azonban magam is pont egy ilyen irodaházban dolgozom, így marad a kompenzálás. Időnként ültetek fákat, és ha már megnőttek, csinálok odút is a madaraknak.

Egy fa ültetése nem szorul magyarázatra, szerencsére meglehetősen sokan csinálják, azonban odút nem sokat találok, pedig arra is nagy szükség van. Ha már elvesszük a madaraktól a természetes költőhelyeket, kicsit nem baj, ha gondoskodunk a pótlásukról - már amennyire lehet.

Szóval, ess neki, ne habozz, egy fél óra alatt megvagy. Az alábbi szerszámokra, eszközökre lesz szükséged a fenti "szépséges" odú összeállításához:
- egy 1,5 méter hosszú, min 17 cm széles deszka,
- fűrész
- colostok vagy mérőszalag,
- fúró
- szegek, kb 1,5 méter vastagabb drót
- zsanér
A legszükségesebb eszközök - a fúró és a drót kivételével

Elkészítés: 
- vágj le 4 db 25 cm hosszú darabot a deszkából
- az egyik deszkalap felső harmadába fúrj egy lyukat - kb 26-27 milliméter ármérőjűt - ez lesz az odú bejárata. Az alsó harmadába meg fúrj egy 10 mm-eset, ebbe tehetsz egy kis fadarabot, amin majd megpihenhetnek a madarak.
- szögezd össze a fadarabokat
Valahogy így kell kinéznie - már majdnem kész :-)


- vágj egy darab deszkát az aljára, és egyet a tetejére - ami a tetejére kerül az legyen hosszabb, hogy védje az odú bejáratát az eső ellen.
- az aljára szögeld fel a deszkalapot
- tegyél az odúba némi száraz füvet/szénát, így kicsit megkönnyíted a madarak dolgát fészekrakásnál.

Otthonosnak tűnik...

- a tetejét az egyik oldalon zsanérral rögzítsd a másik oldalon meg pl két beütött szeg + drót segítségével rögzítsd, a lényeg, hogy időnként ki tudd takarítani.


- az odú tetejének 4 sarkába üss egy szeget, majd...

Nem nagy a súly, inkább a szél okozhat nagyobb problémát

- ... egy drótból csinálj neki akasztót (de másképp is megoldhatod, én egy kampót is beiktattam), és akaszd fel a fára. Ennyi.


Alaposan rögzítsd, hogy le ne essen!


Az adott méreteket nem magam találtam ki, hanem itt olvastam, de az mme honlapján is sok infót találtok. 
A fenti odú egy "A" típusú, én elsősorban a cinegéknek szántam. A tavaly egy "C" típusú készült, azt már szépen belakták a rozsdafarkúak. Ha több időm lesz kivárom, míg a nyílásban lefényképezhetem őket :-)

"C" típusú madárodú - a rozsdafarkúak kedvence







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...