Eper, eper, eper - kötelező növény a kertben


Ha most költő lennék, biztosan egy "óda az eperhez" strófával kezdődne ez a cikk.  De nem vagyok, és így sajnos nem is tudom szavakba önteni érzéseim, mert ha eperről van szó azok egyszerűen leírhatatlanok. Lehet, hogy ez attól van, hogy az első szabadföldi gyümölcsök egyike, de számomra ez az aroma gazdag, friss, üde, zamatos, sokoldalúan felhasználható gyümölcs egyszerűen az egyik legnagyobb adomány ami az ember kertjéből a tányérra, de leginkább a szájába kerülhet.

Mielőtt belemennénk bővebben az eprezésbe, két fontos és ugyanakkor elhanyagolható apróságot szeretnék tisztázni. Azért fontos, mert gyakorlatilag mindenki rosszul tudja, és azért elhanyagolható, mert ugyanakkor semmi jelentősége. DE:
- az eper nem ugyanaz mint a szamóca, és a szamóca nem eper. A fenti képen létható piros gyümölcsök hivatalos neve szamóca, aminek semmi köze nincs az eperhez. Az eper fán terem, két fajta van belőle a fehér és a lila. 
- a másik az sokkal szakmaibb, aminek leírásához közgazdász lévén semmilyen alapon nincs, de a szamóca valójában  nem is termés: az a piros húsú valami az gyakorlatilag a szamóca virágának a megvastagodott csúcsa, azaz valami meghúsosodott magház szerű dolog. 

Na, mint írtam a fenti két dolognak nincs semmi jelentősége, hiába nem eper az eper, ha eperről beszélünk mindenki szamócáról beszél, még ha nem is tud róla, de ettől az még ugyanolyan finom. 

Az eper egy Magyarországon is őshonos évelő növény. Ha egyszer betettük a kertbe gyakorlatilag kiirthatatlan lesz. Minden évben hosszú indákat növeszt, amelyek legyökereznek, így terjeszkedik, azaz tartsátok kordában. Egy idő után elfárad, így azt javaslom - legalábbis mi ezt tettük, hogy 3-4 évente ültessétek át. Ez azt jelenti, hogy az új erőteljes legyökeresedett indák hajtásait emeljük ki a földből, és ültessünk el őket a kertünk egy másik szegletébe. 

Az ideális talajt tekintve más oldalt kell felkeressetek, mert arról sajnos fogalmam sincs. A mi kertünkben homok van, nem okoz neki problémát, és szegény mindig a gyümölcsfák alatt landol, mert úgy látjuk, hogy jobban bírja mint a többi növény. 

A töveket általában 30 cm-es sor és tőtávolságra tesszük, nem feltételemül ez az előírt, de ez nekünk bevált. 
Locsolgatni főleg száraz tavasz és kora nyári időszakban szoktuk, mert szeretjük a szép nagy zamatos gyümölcsöket. 

Egyéb törődést tőlünk nem kap, időnként kigyomláljuk ha kezdi elnyomni a gaz. A csigák szeretik, de erre jó megoldás néhány tő levendula, aminek a levágott szárait/virágait az ágyás körül elszórjuk. 

Ami még hasznos lehet, hogy ha nagyon lefekszenek a szemek a földre - leszoktak, akkor teszünk alá egy kis szalmát, aminek két hasznos hozadéka van: nem rohadnak el a szemek, és ami még fontosabb: az eperszemek szép tiszták lesznek, és egyből be lehet őket termelni. 

Felhasználását tekintve nagyon sok megoldás van, néhány egyszerűbben már mindenki biztosan kipróbált az alábbiak közül:

- eperdzsem, eperlekvár
- eperszörp
- gyümölcsléalap
- eper egészben lefagyasztva - na ez kicsit tottyadt lesz, de süteménybe zseniális
- eperbor
- eperpálinka

Nektek melyik a kedvencetek?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...