A burgonya vetése, ápolása, öntözése, betakarítása és téli tárolása

Alapvetően a krumpli nálam egy megosztó dolog. Mindig van a kertben, de ennek csak akkor örülök igazán, amikor júniusban kiásom az első fészkeket és eszméletlen finom petrezselymes újkrumpli kerül az asztalra. Az az öröm szerencsére kárpótol az összes krumplis fárasztó munkáért.

Ha vizes a föld, amikor kiássátok a krumplit, előtároljátok egy száraz helyen addig, ameddig a megszárad, és a föld lepereg róla. Ha sok krumplitok van, méret szerint válogassátok szét őket.
Mi nem gépekkel dolgozunk a kertben, és gondolom egy konyhakert esetén a többségünk így van ezzel, és nem tagadom, de az alábbi tevékenységek közül egyik sincs igazán ínyemre.

Burgonya vetése

Egy időben azt a módszert választottuk, hogy az előző évben kiásott apró szemeket félretettük, majd a következő évben ment vissza a földbe. Na ez nem jó. Ha krumplit tesztek a kertbe, vegyetek normális, erre a célra termesztett vetőburgonyát megfelelő forrásból, nem fogjátok megbánni, szép nagy szemeket tudtok majd betakarítani, és jóval többet, mint amennyit az előző évben félretett apró szemű burgonyák produkáltak. Lehetőség szerint válasszatok olyant, ami jól eltartható, így még a következő év tavaszán is a sajt krumplitokat ehetitek, feltéve, ha van ilyen méretű kertetek.
Ami a burgonya vetését illeti a mi esetünkben elég egyszerű a történet:
- válasszatok egy olyan területet a kertben, ahol az előző 4 évben nem volt krumpli, és lehetőség szerint előző évben káposztafélék voltak ott
- készítsétek elő a talajt (fel kell ásni, esetleg trágyázni, akinek módjában áll, elgereblyézni, kiszedni a gazt)
- jelöljétek ki a sorokat, és egy bottal vagy kapanyéllel húzzatok a puha földbe egy kb 5 cm mély árkot
- tegyétek az árokba a krumplikat kb 25 cm távolságra egymástól, vigyázzatok rá, hogy a csírák ne törjenek le.
- fogjatok egy jó kapát, és húzzátok rá a földet a krumplira a sor mindkét oldaláról. Én mindkét oldalról húzom rá egyenletesen a földet, így a végén egy kb. 30 cm magas bak keletkezik, aminek a közepén lesz végül a gumó. Feltöltésnél vigyázzatok a csírákra, hogy lehetőség szerint ne törjenek le.

Nagyon sok fajta burgonya létezik. Ez a fajta krumplipürének a legjobb :-)

A burgonya ápolása, öntözése

A burgonya egy olyan növény, ami kevés ráfordítással is bőséges termést tud produkálni, így az ápolása nem egy macerás folyamat, de azért igényel némi törődést. Ami talán a legfontosabb az a betegségek kordában tartása.

Talán a legkomolyabb betegsége a burgonyának az a burgonyavész. Biztos van rá remek vegyszeres megoldás, de a mi kertünk bió (részben), így ezt nem (nagyon) használjuk. A burgonyavészt úgy ismeritek fel, hogy a leveleken elkezdenek minden ok nélkül barna foltok megjelenni, ami egy idő után átterjed a gumókra is, így ott is láthatóak lesznek. Mire észrevesszük általában már késő, de amit tehettek tűzoltás jelleggel az az, hogy eltávolítjátok a fertőzött szárakat, és a fészket is kiássátok. Ha nagy a baj, adjátok fel a bió elveket, és vegyetek rá vegyszert, az mégiscsak pocsék érzés, hogy a szemed láttára tönkremegy az egész. Amivel elkerülhető, ha minden évben új szaporítóanyagot vásároltok, és olyant ami ellenáll a burgonyavésznek.

A burgonyabogár, vagy krumplibogár, vagy kolorádóbogár ellen a legegyszerűbb módszer a műanyag pillepalack. És ugyan bosszantóak, de ne mérgelődjetek miattuk: a krumpli is a tengerentúlról jött :-)
- fogj egy üres műanyag palackot, vágd le a tetejét (ne dobd ki!!)
- menj végig a sorokon lehetőség szerint naponta, gyűjtögesd össze a bogarakat, és dobáld az üvegbe. Jogosan gondolod, hogy ez macerás folyamat, de ha naponta összeszeded a bogarakat, akkor nem lesznek lárváid, és azokat jóval nehezebb összegyűjtögetni, mert sokan vannak, meg őszintén szólva én azokat nem nagyon szeretem fogdosni.
- ha megvagy - hidd el, nagyon gyorsan lehet végezni vele, akkor a levágott tetőt illeszd vissza a palack aljára, úgy hogy kicsit egybecsússzanak, így nem szöknek a bogarak. Ha megtelt az üveged mehetnek a kukába.
- ha több hektáros krumpliföldet szeretnél, akkor az üveges módszert felejtsd el, akkor vegyél novodor-t, állítólag ez egy remek biológiai és környezetkímélő és vegyszermentes rovarölő szer, ami ráadásul a bogarakat nem is bántja, csak a lárváikat pusztítja el végzetesen.

A gazolást necces kérdés, leginkább azért mert nem szeretem. Így nem is viszem túlzásba. Amíg még kicsi a burgonya föld feletti része, addig a gaz egész jól kezelhető kapával. Ha már nagy a növény, akkor egyrészt kevesebb gaz nő alatta, másrészt akkor a kisebb gazokkal nem foglalkozom, a nagyokat meg egyenként kihúzogatom és kész.

Az öntözést illetően egy korábbi cikkben leírt csepegtetőszalagos megoldás tapasztalatom szerint a krumplinál nem jó, mert így állandóan vizes lenne a föld, amit szerintem a gumók nem szeretnek. Így a mi kertünkben a krumplik árasztva vannak: a locsolócsövet simán beteszem az árokba, aztán addig folyik oda a víz amíg az meg nem telik. Két locsolás között mindig szárítsátok ki, mi kb hetente egyszer árasztunk, ha nagyon meleg van azért lehet sűrűbben is.

A burgonya betakarítása

Szerintem ez a legnehezebb munka (amikor vetem, akkor meg az :-)). Ki hogy szereti, én vagy kapával, vagy villával szoktam csinálni. Kapával kb ugyanúgy mint vetésnél, csak a földet nem felfele, hanem vízszintesen húzom. A villás módszer az az, hogy beszúrom a villát a fészkek alá, és kifordítom az egész halmot. Ha elég laza föld, akkor a krumpliszemek mindkét módszernél szépen kibuknak, ha nedves a föld, akkor nem árt egy kicsit kotorászni, hogy az összes gumót megtaláljátok.
A krumpli tárolása nem egy bonyolult feladat. A száraz gumókat tegyétek egy sötét helyre, ahol nincs meleg, nincs fagy, és párás a levegő. Ez lehet akár egy pince, akár egy vízakna, ami alul nincs lebetonozva, azaz földes. Fontos, hogy a gumók szárazak legyenek, azaz lehetőség szerint ne esőben szedjétek ki a gumókat a földből (mint én az idén), és a föld is száraz legyen, azaz ne tapadjon a krumplira. A kiásás során előfordul, hogy megvágtok vagy átszúrtok néhány gumót, ezeket ne tegyétek be a többi közé.
Betakarítás után egyengessétek el kicsit a talajt. Látjátok a kis piros lapátot és a sámlit a képen? A krumpli kiásása nekem nehéz munka volt, de a gyerekeimnek remek szórakozás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...