Májas örömök, avagy májkrémet szigorúan csak házilag

Nem, senkit nem akarok lebeszélni róla, hogy kereskedelmi forgalomban kapható konzerv, tubus, vagy műbél formában forgalomba hozott májkrémet vegyen és egyen. Jó az, aki szereti vegye. Egészségére. De tényleg, fogadjátok el: van abból finom is. Az hogy esetlegesen miből készül, az gyakorlatilag tök mindegy a legtöbb ember számára, a lényeg hogy finom legyen.

Ami engem illett épp próbálom csökkenteni az ismeretlen anyagbevitelt a családom szervezetébe, és ismeretlen alatt nem azt értem, hogy még senki sem tudja, hogy mi az, hanem, hogy a szervezet számára az, értitek? Na mindegy, jöjjön a lényeg.

Karácsony volt. Gülü barátunktól - rokon, de a jobbik fajta :) - kaptunk ajándékba egy üveg valamit, azt mondta ő csinálta, és hogy májkrém, és hogy tegyük a hűtőbe, és hogy akár egy hétig is eláll. (nézzétek meg a boltit, több hétig is jó, a konzerv évekig is, azért kisit fura ez a májnál.

Na betettük, este kivettük, és megettük. Pedig egy jó 3 deciliteres üveg volt, de egyszerűen annyira finom lett, hogy nem tudtuk letenni. Szóval a karácsonyi ajándékok toplistájára felkerült, főleg azért mert a receptet is megosztotta velünk, így teszem most én veletek is. És essetek neki bátran, előkészületekkel együtt max. 40 perc alatt megvan.

Íme:

Hozzávalók:
- egy doboz kacsa vagy libazsír
- 10 dkg füstölt császár vagy kolozsvári szalonna
- egy közepes fej hagyma
- fél kiló csirkemáj
- 10 dkg aszalt szilva
- kb 1 dl pálinka
- 2 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors és kakukkfű ízlés szerint

Az elkészítés gyors lesz, így a hozzávalókat érdemes előbb előkészíteni.
A hozzávalókat készítsétek elő. Ha már a tűzhelyen vannak a cuccok bepörögnek az események, és nem lesz rá sok időtök!

Elkészítés:
Egy közepes lábasban fél doboz kacsazsírban (kb 20 dkg) pirítsátok meg a szalonnát. Mikor megpirult és eldobta a zsírját tegyétek bele az apróra felkockázott hagymát. Mikor ez is megdinsztelődött mehet bele az alaposan megmosott, megtisztított és négybe vágott csirkemáj. Addig pirítjuk a zsírban amíg elveszíti a színét  Ezután mehet bele a (néhány órán át) pálinkába áztatott aszalt szilva a pálesszel együtt és a tejszín.

Mosat tegyétek bele a fűszereket: a passzírozott fokhagymát, kakukkfüvet, sózzátok és borsozzátok. Az egészet főzzétek készre, nem kell sok neki 5-8 perc elég, a lényeg, hogy a máj ne keményedjen meg.
Rotyognak a cuccok, már így is ínycsiklandozó, hát ha még a kép is jobban sikerült volna :-)

Miután kész még melegen pépesítsük az egészet botmixerrel. Ha kész kanalazzátok egy befőttes/lekváros/vagy valamilyen egyéb üvegbe, de időnként ütögessétek meg, hogy sűrűsödjön és a levegő kijöjjön belőle.

Turmixolás után, üvegbe töltve. Már csak a "védő" zsír hiányzik róla

A maradék fél doboz kacsazsírt olvaszd fel, és öntsd az üvegek tetejére. Ez majd jól megdermed, és nem engedi be a levegőt, így tovább eláll. Várd meg amíg kihűl, és tedd a hűtőszekrénybe  Készen vagy, jó étvágyat hozzá :-)

Íme: a végeredmény, csak friss kenyér és zöldség kell hozzá :-)

Ha tiszta késsel nyúlkálsz bele egy hétig simán eláll. Amúgy kényes kaja, ha valami furcsaságot érzel rajta inkább ne erőltesd, dobd ki, és 20 perc alatt készíts egy újabb adagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...