Humusz házilag - a legjobb ami a csicseriborsóval történhet

Humusz - az egyik legjobb dolog, ami a kenyérre kerülhet.
Nem véletlen, hogy a humusz receptje számtalan verzióban megtalálható az interneten, hiszen évezredes hagyományokkal rendelkezik. Könnyen elkészíthető, olcsó, finom - ettől több érv nem is kell, hogy házilag is elkészítsétek. Magyarországon viszonylag friss története van, nagyságrendileg az első török étkezdékkel jelent meg, de a többség idegenkedett tőle. Mára szerencsére levetkőztük már sokan gátlásainkat, és bátran rendelünk, azért ha Édesapám elé tenném a vacsoraasztalra meglehetősen furcsa tekintettel nézne rám.

A csicseriborsó megterem Magyarországon is. Meglehetősen kedvelem a házilag termelt dolgok fogyasztását, de a csicseriborsó esetében erről lebeszélnélek benneteket. Az éghajlati körülmények hazánkban nem a legideálisabbak hozzá, de leginkább azért, mert nem egy bőtermő növény, ha szeretnénk néhány adag humuszra való mennyiséget belőle, akkor bizony jó néhány négyzetmétert rá kell áldozni a kertből.

Nem untatnálak a recept történetével, szerintem pontosan senki sem tudja, egy tény - legnagyobb népszerűségnek az arab világban és Izraelben örvend (micsoda véletlen :-)

A humusz recept, ahogy én szeretem:

Hozzávalók:

500 g csicseriborsó
2 nagy evőkanál tahi-ni krém
2 citrom leve
3-4 gerezd fokhagyma
0,5-1 deci olívaolaj
(romai)kömény - sokan nem tesznek bele, de jó!

fehér bors - ezt is elhagyható, szerintem passzol hozzá

Elkészítés:
A csicseriborsót az elkészítés előtti estén áztassuk vízbe, nem baj, ha 2-3 alkalommal lecseréljük rajta a levet, de ezért éjszaka nem érdemes felkelni :-)
Áznak a bogyók

Minimum 12 óra áztatás után (a borsószemek kb 2 - 2,5-szer nagyobbra kidagadnak, és ha egy napig áznak az sem baj) kb. 35-40 perc alatt főzzük puhára, kuktában gyorsabban, 20 perc alatt megvan.

A kihűlt borsószemekről öntsük le a vizet egy edénybe, a levére még szükségünk lesz később.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és turmixoljuk pépesre. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis főzőlevet vagy olívaolajat.

Ennyi, ugye milyen egyszerű?

Az összeturmixolt humusz massza - minél tovább turmixoljátok, annál pépesebb lesz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...