Muskátlit a balkonládába!

Napos teraszod van? Szereted a szép virágokat, de nem akarsz sok macerát velük?

Akkor neked muskátli kell! Ha nem hiszed, próbáld ki. Nálunk már nagyon sok növény kapott esélyt, de eddig mindig a muskátli lett a befutó. Egész jól bírja a szelet, nem okoz gondot neki az egész napos tűző nap, kevés gondozást igényel, és ha csonttá kiszárad a földje, akkor sincs veszve, egy alapos locsolás egy egy-két nap alatt helyreáll a pompája. 

A teraszunkon nyáron évek óta a hódítanak a muskátlik, általában álló, a futó muskátlik lelógó indái túl sok helyet elvettek tőlünk.

Az álló muskátlik gondozása rendkívül egyszerű:

1, locsoljuk rendszeresen. Ha víztartályos balkonládát választunk, akkor elég akár 3 naponta utánatölteni. Arra figyeljünk, hogy teljesen ne száradjon ki a föld.

2. A muskátli dús virágzással hálálja meg, ha rendszeresen tápozzátok. Adjatok minden második locsolás mellé tápoldatot, vagy ültetéskor használjatok olyan földet, ami lassan lebomló műtrágyát tartalmaz. 

3. Vágjátok le az (félig) elhervadt virágokat. Ha a virágok kezdenek fonnyadni, sárgulni, a virágszirmok elkezdenek lehullani, akkor törjétek le őket, ne vegyen el feleslegesen energiát a többi virágtól.

4. Védekezzetek a kártevők ellen. Nem sok baja eshet a muskátlinak, de a bagolylepke hernyói kifejezetten szeretik a virágbimbókat. Én rendszeresen leszedegetem őket, de biztosan van valami vegyszeres megoldás is ellenük.

Az alábbi képen látható kompozíció egy 4 méteres erkélypárkány, ugye milyen szép?

Ha ti is ilyent szeretnétek, az alábbi dolgokra lesz szükség hozzá:

- 6 db 60 cm-es erkélyláda - ha lehet legyen víztartályos, ugyan elég drága, de csak egyszer kell megvenni, ha vigyáztok rá sokáig bírja
- 18 tő álló muskátli  - mi a pirosra esküszünk egy két rózsaszínű virággal megtűzdelve, próbáltuk a fehéret is, nem tetszett, de ízlések és pofonok
- 4 felakasztható (műanyag) kaspó
- 4 szúnyog virág, becsületes nevén kakassarkantyú - mert jól kiegészíti a lelógó zöld lombzuhatag a muskátli virágtengerét

Egy ládába 3 tő muskátlit tegyetek, a láda két szélére és egyet a közepére, a föld szintje kb 2 cm-el legyen alacsonyabb mint a láda pereme. A sarkantyúkat ültessétek be a kaspókba. A virágládákat tegyétek a terasz párkányára, de valamivel rögzítsétek, hogy egy tomboló vihar ne döntse le őket. A sarkantyúkat akasszátok elszórtan a muskátlik felé. Végül igyatok meg egy pohár könnyed bort, miközben elégedetten nézitek megszépült teraszotokat.

Ha most (április vége) megcsináljátok, nyárra nektek is ilyen szép teraszotok lesz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...