Pesto készítése házilag

Pesto receptekből az internet szerencsére jól el van látva, így egyel több vagy kevesebb nem számít, így én is megosztom veletek. Ez a verzió egy klasszikus genovai pesto recept, de szerencsére olyan sok változata van, hogy bárki bátran alakíthatja ezt is a saját ízlése szerint.

Eredetileg ez egy olasz nemzeti különlegesség, mára azonban nagyon elterjedt a használata, így különlegességnek már nem nagyon lehet nevezni, de a sok bazsalikom, meg a parmezán ami kell az elkészítéséhez, meg a pesto szó hangzása determinálják a származását, így még az is olasznak gondolja, aki ezt korábban nem is gondolta volna. Felhasználását tekintve is igen sokrétű, mivel mi nagyon szeretjük az ízét, szinte mindig pestos spagetti készül belőle és az nagyon finom.

Viszonylag ritkán készítjük, de akkor viszont sokat csinálunk, így ha valaki kevesebb mennyiséget szeretne, akkor az alábbi mennyiségeket bátran negyedelje.

A genovai pesto alapanyagai: bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, olívaolaj, só és bors

 Hozzávalók a genovai pesto elkészítéséhez


  • 20 dkg fenyőmag - lehetőség szerint nem ázsiai vagy kínai, hanem mediterrán eredetű, annak teljesen más az íze
  • 20 dkg parmezán - válasszatok jó minőségű sajtot hozzá: pecorino, grana padano és társai, ha kajáról van szó ne kössetek kompromisszumot
  • kb 4-5 dl extra-szűz olívaolaj
  • Bazsalikom. ebből nagyon sok kell, képzeljetek el egy hatalmas virágcsokrot, aminek új jól marokra tudod fogni a szárát, és kitölti a kezed. és az én kezem nem kicsi. Elképzelted? na kb ennyire lesz szükséged. A bazsalikom fás szárát ne tedd bele, de a növény vékonyabb zöld szárai nyugodtan belemehetnek, legalább annyira aromásak mint a levelek. 
  • két fej fokhagyma, ez kb 20-25 gerezd
  • tengeri só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint, én nagyon keveset teszek csak bele

A pesto elkészítése házilag

Tradicionálisan a pesto mozsárban készül (asszem eredetileg a pesto az olasz "zúzni" szóból ered), és lehetőleg fa vagy gránit mozsár kell hozzá, mert a bazsalikomnak nem feltétlenül tesz jót, ha fémmel érintkezik, így veszít az aromájából, kicsit fű szerű lesz az íze. Az a mennyiség amivel mi dolgozunk, megköveteli a robotgépek használatát, így mi aprítógépbe dobáljuk az alapanyagokat és addig aprítjuk amíg olyan pesto állagú cuccot nem kapunk.

Az alapanyagok előkészítése:
- a bazsalikomot meg kell mosni, de ha megbízható tiszta helyről van akkor elmaradhat. Mi a kertbő szedjük, így nem szoktam ezzel vacakolni. Ha mégis megmosod, akkor a vizet itasd le róla.
- a parmezán sajtot reszeld le, ha aprítógéppel dolgozol akkor elég kisebb darabokra vágni.
- a fokhagymát pucold meg
- a fenyőmagot aprítás vagy mozsaras zúzás előtt kicsit pirítsd meg egy serpenyőben, így sokkal jobb aromája lesz

Elkészítés mozsárban:
- kezd a bazsalikommal, mikor már összetutymákolódtak a levelek, jöhet a fokhagyma, ezt kövesse a fenyőmag. A fenyőmag előtti állaga ne ijesszen meg, az a sok levelt ami a bazsalikomból meg a fokhagymából kijön a fenyőmag tökéletesen fel fogja venni. A mozsaras módszernél használj durva őrlésű tengeri sót, segít az aprításnál. A só után jöjjön a bors meg az olívaolaj, jól keverd össze és készen vagy.

Aprítós módszer: 
NEm titok, ez jóval gyorsabb meg egyszerűbb mint a mozsaras megoldás. Bazsalikom alulra, majd rétegezve mehet rá a fokhagyma, sajt és fenyőmag, hogy a leveleket a súlyuk lenyomja, végül só és bors. Ne folyamatosan menjen az aprító, egyrészt mert nagyon túlmelegszik (a miénk egy olcsóbb fajta), másrészt mert időnként rátapad az aprító oldalára a még nem összeaprított cucc és azt szépen vissza kell kapirgálni. Fontos, hogy ne aprítsd pépesre, az a jó ha a végén egy kicsit darabos állagot kapsz )(lb olyan legyen mint a mákos bejgliben a mákos töltelék, talán attól még egy kicsit durvább is).

Nincs vita afelől, hogy akkor a legjobb, ha friss. Ha mégis úgy döntötök mint mi, akkor két féleképpen tudjátok hosszabb-rövidebb ideig eltenni tartósítószer mentesen.
1, tegyétek kis üvegekbe, időnként csapkodjátok az üveg alját a tenyeretekhez, hogy a levegő mind jöjjön ki belőle. A tetejére öntsetek annyi olajat, hogy mindent ellepjen. Tegyetek rá tetőt és mehet a hűtőbe. Két-három héten belül fogyasszátok el.
2, tegyetek kiesebb műanyag dobozokba, vagy zacskóba akkora adagokat, amennyit egy-egy alkalommal elhasználtok. a dobozokra tegyétek rá a tetőt, a zacskókat fóliahegesztővel tárjátok le, és mehetnek a fagyasztóba. Max fél éven belül fogyasszátok el, sajnos a bazsalikom aromája fagyasztással jelentősen sérül, de még azért nagyon élvezhető lesz amit csináltatok.

Ha valaki nagyon elvetemült akkor tartósíthatja hőkezeléssel is, ahogy a lekvárokat kell, de ezt sem a parmezán, sem a bazsalikom ne hálálja meg, így nem javaslom egyáltalán.

Íme az eredmény, jó étvágyat hozzá :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...