Dagasztás nélküli kenyér sütése házilag

Kenyérsütésbe igen ritkán vág az ember, legalábbis a többségük. A házi kenyér sütése egy olyan dolog, amit minden bizonnyal legalább egyszer az életben mindenki kipróbált. Így én is, de nem is egyszer, hanem évente néhány alkalommal biztosan került friss kenyér az asztalra.

A baj az, hogy kényelmesek vagyunk, meg amúgy is járunk bevásárolni, és főleg amióta remek látványpékségek működnek az üzletekben, a pékáruk gyönyörű látványának és az étvágygerjesztő illatoknak nehéz ellenállni. Így aztán be is kerül a friss kenyér a kosárba, és ezzel nincs is baj, amennyiben azt még frissen el is fogyasztjuk. Ha még aznap esszük meg biztosan nagyon finom lesz, talán még másnap is, de két három napos kenyérnél már ritka, hogy az még ízlik valakinek. Így vagy a kényszer szüli a további fogyasztását, vagy megy a kukába, ideális esetben talán zsemlemorzsa ha lesz belőle.

Kenyér sütése házilag
Ha sütés előtt ejtesz néhány ferde metszést a tetején, akkor a te kenyered sokkal szebb lesz mint ez itt :-)
Nem szeretném boncolgatni az ipari, nagy mennyiségben előállított kenyerek minőségét, de gondolom mindenki sejti, hogy pl tartós kenyér nem véletlenül áll el műanyag zacskóban hetekig, na meg a rozsos kenyérben a rozs csak a színe kedvéért van ott, meg állomány javítok, meg íz fokozok meg egyebek....

Szerencsére egyre több pékség van, aki ezeket mellőzi, és egészséges árukat termel, de a lényeg, hogy ha Te is úgy akarod, és adsz egy kenyérnek 20 perc időt, hogy elkészítsd, akkor Neked is lehet folyamatosan friss és finom kenyered otthon.

Egy barátunktól van a recept. Egyszer mesélték, hogy ők már három éve nem vettek kenyeret, mert mindig sütik. Nyilvánvalóan furcsának találtam ezt a hozzáállást, de miután saját szememmel láttam, hogy meglehetősen kevés idő alatt elkészül, és mert azóta magam is gyakran sütök kenyeret, már csak bátorítani tudok mindenkit, hogy ezt kipróbálja. A lényeg, hogy nem kell kenyérsütőgép hozzá (akinek kicsi a konyhája, az tudja csak igazán, hogy az mekkora helyet foglal) és hosszas dagasztásra sincs szükség. Íme a recept:

A házi kenyér sütéséhez a hozzávalók:

  • 75 dkg liszt (sima liszt, kenyérliszt, rozsliszt, tönkölyliszt, teljes kiőrlésű liszt, vagy ezek keveréke)
  • 2,5 dkg  friss élesztő (ez pont egy fél adag)
  • 4,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanálnyi olaj
  • csipet cukor
  • só, ízlés szerint

A kenyér elkészítése:
A cukros vízben futtassuk fel az élesztőt. A lisztet tegyük egy keverőtálba. Biztosan sokkal, de sokkal finomabb lenne, ha szitálnám a lisztet, de ezzel nem szoktam bajlódni. A közepébe csináljunk egy kis mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztős vizet, mehet rá a kanálnyi olaj meg a só, egy kanállal keverjük össze, úgy hogy hogy a mélyedést egyre jobban kibővítjük, míg végül egyenletesen összeáll az egész. Ha a kanállal mát nem boldogultok, akkor folytassátok kézzel. Ha már egyenletesen összedolgoztátok az egészet, akkor mehet pihenni. Akkor lesz jó, ha már nem ragad a kezedhez. Különböző liszteknél előfordulhat, hogy szükséged lesz még egy kis vízre, vagy éppen sok a víz, és még lisztet kell tenni hozzá.

Na itt tartunk kb 10 perc munkánál, és ez volt a legnehezebb része. Ami a pihenést illeti, a barátainknál az a megoldás, hogy este, lefekvés előtt bekeverik a kenyeret, majd reggelig pihen, amikor megsütik. Nálam ez meglehetősen hektikus. Van, hogy reggel bekeverem, és munka után megsütöm, ilyenkor sokat pihen, akár 10 órát is. De van úgyis, hogy munka után bekeverem, és este meg is sütöm, ilyenkor csak 3 órát pihen. A kenyér minőségében az én alulfejlett ízlelőbimbóim nem éreznek különbséget, de próbáljátok ki sokféleképpen, majd meglátjátok nektek melyik tetszik a legjobban.

Pihentetés után egyszer átgyúrod (2 perc), megformázod (1 perc), és mehet a tepsire, vagy formába, ha van, nekem nincs :-(
Sütés előtt kb 30 percig még pihentesd, így nem fog berepedezni a kenyér sütéskor. Sütés előtt csinálhatsz remek mintákat a tetejére (én ezt most elfelejtettem), majd tedd be a sütőbe. 150-160 fok, légkeveréssel.
Kb 40 perc alatt készen van, de nem kell az időt nézned, ha szép aranybarna lesz, akkor biztosan jó. Fontos, hogy tegyél a kenyér mellé egy edénybe vizet, hogy folyamatosan párás legyen a sütő. Olyan edényt válassz, ami bírja a meleget.

Ne lepődj meg, ha nem olyan íze lesz mint a boltinak, ne feledd, ebben csak az van, amit te teszel bele. Nem morzsálódik vágás közben, és egy hét múlva is fogyasztható. Nem penészedik meg, és nem szárad ki. Légy kreatív: tegyél a kenyérbe magokat, vagy akár csülköt. Szórd meg a tetejét szezámmaggal, csinálj belőle csillagformát, vagy éppen négyszögletű kenyeret.  Jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...